IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Coinbase очаква приходите да намалеят наполовина за годината

Внезапният крах на FTX сложи края на една и без това трудна година за криптоиндустрията

13:49 | 08.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Браян Армстронг. Снимка: Bloomberg LP
Браян Армстронг. Снимка: Bloomberg LP

Главният изпълнителен директор на Coinbase Global Inc. Браян Армстронг заяви, че приходите на криптоборсата се очаква да намалеят наполовина през тази година на фона на понижаването на цените и срива на конкурента FTX, които разтърсиха инвеститорското доверие, съобщава Bloomberg.

Внезапният крах на FTX сложи края на една и без това трудна година за криптиндустрията. Акциите на Coinbase поевтиняха с над 80% през 2022 г. и приходите за третото тримесечие бяха около една четвърт от тези през последните три месеца на 2021 г., когато цената на биткойна стигна последния си връх.

„Миналата година, през 2021, имахме около 7 млрд. долара приходи и около 4 млрд. долара положителна EBITDA (печалба преди лихви, данъци, обезценки и амортизация), а тази година (…) изглежда (…) около приблизително половината или по-малко“, каза Армстронг в интервю за Bloomberg в отговор на въпрос за приходите на компанията. В допълнителен коментар след интервюто говорител на Coinbase поясни, че очакванията за 2022 г. са приходите да са по-малко от половината на тези от 2021 г.

По-рано от Coinbase сигнализираха, че може да се стигне до загуба за 2022 г. от не повече от 500 млн. долара на базата на коригирана EBITDA. Компанията преди това не е предоставяла прогноза за приходите за цялата година, но изчисленията на Армстронг са в съответствие с приблизително 3,2 млрд. долара, очаквани от анализатори, показват данни, обобщени от Bloomberg.

Кризата с FTX задълбочи допълнително проблемите на индустрията и влоши още повече увереността на инвеститорите.

Армстронг заяви, че случващото се с FTX на Сам Банкман-Фрийд изглежда е в резултат на „огромна измама“, а не на лошо управление или счетоводни грешки, както бившият криптокрал твърди в серия интервюта.

„Изглежда те са взели средства на потребители от тяхната борса и в действителност са ги смесили или преместили към своя хедж фонд и след това са се оказали в много губеща позиция“, каза Армстронг. „И това е било, вярвам, в разрез с техните условия за ползване и в разрез със закона“, допълни той.

Въпреки случилото се с FTX Армстронг възнамерява да продължи да защитава индустрията във Вашингтон и направи прогноза, че закон специално за криптовалутите би могъл да бъде приет още догодина.

„Все още има може би 20%, бих казал, от Конгреса, които са или много враждебно настроени към тях (криптовалутите, бел. ред.), или просто неосведомени, но това не е мнозинството на този етап“, каза той. „Надявам се, че можем да постигнем нещо в САЩ и след това да се насочим към останалата част на Г-20 също“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още